Happy art by Vibeke Lillefjære

PRIMUS MOTOR: Vibeke Lillefjære har det travelt for tiden. Innen kvelden 8. mai skal 160 bilder monteres i dette lokalet i Skien sentrum.foto: anne lill w. AAS

Lillefjære gir seg ikke

«Uten tittel» har Vibeke Lillefjære kalt utstillingen, der hun har samlet sammen 20 selvlærte kunstnere fra hele Sør-Norge. 

Anne Lill Wenneck AasE-post

Publisert 17.04.2015 kl. 20:09 Oppdatert 17.04.2015 kl. 20:09 

VARIERT: Med 20 kunstnere på programmet, blir uttrykket variert. Her er noen av bildene som skal vises.foto: privat

- Ja, med så mange uttrykk blir monteringen en utfordring – og jeg elsker utfordringer.

Vibeke Lillefjære står i det tomme lokalets første etasje. Snart skal det spikres og hamres på de hvite veggene i Skien sentrum. 400 kvadratmeter skal snart fylles både med mennesker og 160 motiver. Både oppe og nede blir det bilder på veggene.

8. mai står ordfører Hedda Foss Five for åpningen.

– Hun lurte på om det var ment som en symbolsk handling at jeg la åpningen til Frigjøringsdagen, sier Vibeke Lillefjære lattermildt.

Representert fra Skien er Vibeke Lillefjære selv, Marianne Semb, Vigdis Stenhaug og Tom Øverland, Elisabeth Sannes fra Kragerø er med, Cathrine Lyngstad fra Porsgrunn og Anne Kristine Sannes Gundersen fra Siljan er også blant de selvlærte kunstnere som stiller ut.

DISKUSJON

Etter at TA skrev om henne i forbindelse med en trakasserende kommentar fra en maktperson i kunstmiljøet, og fulgte opp med artikkelserie og profesjonelle kunstnere versus amatører, lot ikke reaksjonene vente på seg.

– Utstillingen er inspirert av debatten i TA og intervjuet på «Ærlig talt» på TV Telemark. Jeg ble stoppet hvor enn jeg gikk, og overalt fikk jeg støtte. I tillegg fikk jeg sms og mail fra folk som sa de var glade for at jeg tok opp situasjonen mellom selvlærte og utdannete kunstnere. Jeg ble overrasket over hvor mange som engasjerte seg. Jeg trodde ikke en kunstdebatt ville fenge mannen i gata, men der tok jeg feil, sier Lillefjære. 

Debatten ga henne ideen til utstillingen «Uten tittel».

- Ingen av disse kunstnerne har mastergrad, men noen av dem har kunstutdanning som er kortere enn fem år. reaksjoner Skienskvinnen vil gjerne oppklare en sak:

– Mange trodde jeg var lei meg fordi jeg fikk kritikk for bildene mine. Den tanken har jeg aldri tenkt! Jeg reagerte på ordlyden, og at en person i en viktig posisjon uttalte seg så nedlatende, sier Lillefjære om kommentaren som ble postet på hennes Facebook-status.

Hun legger til:

– Alle reaksjonene fra det profesjonelle miljøet viser at denne personen presenterer en type tankegang det profesjonelle miljøet står for. Jeg synes det er sneversyn, intolerant og gammeldags. De er opptatt av å bevare skillet mellom de som har kunstutdanning og de som ikke har det, mener Lillefjære.

UTTRYKK

Hun er selv er opptatt av å skape sitt eget uttrykk.

– Vi trenger et kunstnerisk mangfold. Jeg etterlyser nytenkning, respekt og toleranse. Utstillingen i Henrik Ibsensgate vil være åpen fra torsdag til søndag ut mai. 9. mai, dagen etter åpningen, skal Kragerø kantori ha konsert i utstillingslokalene.

– De kommer hit etter at de har spilt i Ibsenhusets foajé, forteller Lillefjære, og legger entusiastisk til:

– Tenk hvor flott det kommer til å bli, med denne akustikken. Det blir jo rene kirkestemningen.

Hun har samlet folk og stilt ut i de samme lokalene flere ganger tidligere. Da ville hun skape liv i tomme gågater. Lokalet leies av Norli ut året.

– Jeg er veldig glad for å kunne leie dette lokalet. Nå må jeg bare skifte noen pærer først, så blir det helt perfekt.

Nyeste kommentarer

04.06 | 21:33

Du har bare så utrolig mye fint)) 😘❤️

06.03 | 20:03

hva blir pris på dette med gicletrykk

30.04 | 21:21

Hei😊 ønsker å bestille kort 5,7,8

20.02 | 07:18

Du lager så mange herlige bilder🤩
Skikkelig glad-farger også🔴🟣🔵🟢🟡🟠🟤

Del denne siden