Happy art by Vibeke Lillefjære

UTDANNING: – Jeg vet om mange som er dyktige i jobben sin, selv om de ikke er utdannet innen det de driver med. Det gjelder overalt – ikke minst innen kunstfeltet, sier Vibeke Lillefjære. FOTO: PRIVAT

Føler seg krenket som kunstner 

– Hans Georg Andersen går til personangrep på meg og kaller bildene mine smørerier, mener Vibeke Lillefjære. 

Anne Lill Wenneck AasE-post

Publisert 14.03.2015 kl. 19:34 Oppdatert 16.03.2015 kl. 16:08 

Utdrag av Facebook-debatten.

PROVOSERT: – Som leder av en av våre profesjonelle institusjoner og styremedlem i Billedkunstnere i Telemark føler jeg meg provosert når amatørene stadig får spalte opp og spalte ned i lokalpressen, sier Hans Georg Andersen.

BILLIG: – Når amatører selger mer, er det gjerne fordi arbeidene deres er mye rimeligere enn de profesjonelles, sier Ida Bringedal.

Fra 31. mars til 21. april skal Vibeke Lillefjære fra Skien stille ut malerier i galleriet Agora i New York. Nylig la hun ut følgende status på sin Facebook-side: 

«I mars og april stiller jeg ut ved verdenskjente Agora Gallery i New York. I samme periode har jeg den glede av å vise min nye utstilling : «Vakre abstraksjoner» i Atelier Eureka. På utstillingen «Vakre abstraksjoner» stiller jeg ut mine nyeste malerier fra 2014 og 2015, malerier som aldri har vært stilt ut tidligere. Med utstillingen ønsker jeg å formidle positive opplevelser, gode inntrykk og skape gode følelser hos betrakteren. Jeg er opptatt av å lage malerier som skal fortsette å glede i det uendelige, da jeg mener det er det god kunst skal gjøre». 

Det fikk styreleder i Telemark kunstsenter og nestleder i Billedkunstnere Telemark, Hans Georg Andersen, til å reagere med følgende kommentar: 

«For balansen sin skyld. Agora galleri er ikke et «verdenskjent» galleri. Det er tvert imot et sted man for 3850 dollar kan kjøpe seg tre meter veggplass. Her kan man presentere det man måtte ønske av smører. I tre måneder henger så smøreriene. Er så drittlei av alle disse såkalte «kunstnerne» som skryter seg selv inn i himmelen». 

«KJØPEGALLERIER»

«Hehehe du må få mene hva du vil om det, Hans Georg. Mine malerier skal ikke henge der i tre måneder, og jeg har heller ikke betalt beløpet du nevner. Om du ikke finner bildene mine bra nok så er det også helt greit», svarer Vibeke Lillefjære, hvorpå Andersen parerer: 

«Som aktiv billedkunstner har jeg også mottatt mailer fra dette galleriet med tilbud om å stille ut. Ingen profesjonelle kunstnere biter på slike tilbud i «kjøpegallerier» som bare er ute etter pengene dine. Fin forretningsidé». 

Hans Georg Andersen sier at han har uttalt seg som privatperson. 

– I Telemark har vi over 100 profesjonelle kunstnere. De fleste har en mastergrad, som de ofte har kjempet i sju til ti år for å oppnå. Alle disse talentfulle kunstnerne kjemper ofte en kamp for å nå fram i den lokale pressen når de stiller ut, dette gjelder ofte også våre profesjonelle institusjoner. 

Det er derfor ikke rart at jeg som leder av en av våre profesjonelle institusjoner, og også som styremedlem i Billedkunstnere i Telemark, føler meg provosert når, unnskyld uttrykket, «amatører» stadig får spalte opp og spalte ned i lokalpressen uten kritiske spørsmål om innhold og kvalitet. Dette kan virke provoserende. For øvrig unner jeg fru Lillefjære alt godt og lykke til, men rett skal være rett, skriver Hans Georg Andersen – som selv er selvlært kunstner, på epost til TA. 

LEIE KUNSTNERE

Han mener også at han aldri har kalt Lillefjæres bilder for smørerier. Men Vibeke Lillefjære føler seg mobbet. 

– Hans Georg Andersen, scenograf og bildekunstner, styreleder ved Telemark kunstsenter og nestleder i Billedkunstnere i Telemark, går til totalangrep på meg og min kunst. Dette grenser til ærekrenkelse, og burde ikke gå an å komme med fra en mann i hans posisjon. Han er et godt eksempel på et nettroll som bevisst mobber og snakker nedsettende om personer han føler ikke er verdig tittelen kunstner. 

Jeg føler meg sterkt krenket og lei meg, og er svært sjokkert over at slikt går an. Det er greit at dette er et galleri som tar betalt for å representere kunstnere fra hele verden. Som kunstner må man jo på et eller annet vis betale for seg uansett, enten det er på denne måten, eller ved at gallerier tar prosenter av salg, sier hun. 

Ida Bringedal, daglig leder ved Telemark kunstsenter, sier at TKS ikke kan gå inn og korrigere medlemmers Facebook-kommentarer. Hun mener kommentaren kommer fra han som privatperson, og støtter han i noe av argumentasjonen. 

Hun kan fortelle at mange kunstnere er leie av mailer fra gallerier i storbyer som tilbyr dem å stille ut mot en viss sum. 

SELVLÆRT

– Det ligger ingen kriterier bak slike utstillinger. Hvem som helst kan kjøpe seg plass. Men det er ikke mange profesjonelle kunstnere som velger å gjøre det, sier Bringedal. 

Hun synes det blir et problem når amatører får mye oppmerksomhet i pressen, på bekostning av de profesjonelle. 

– Hvor mye betyr det å ha kontakter i miljøet? 

– Det betyr ingenting. Medlemskap i grunnorganisasjonene vurderes ut fra kunstnerisk kvalitet, slik det skal. 

Vibeke Lillefjære er utdannet barnevernspedagog, men som kunstner er hun selvlært. 

– Jeg vet om mange som er dyktige i jobben sin, selv om de ikke er utdannet innen det de driver med. Det gjelder overalt – ikke minst innen kunstfeltet. Der er det evnene, og ikke utdanningen, som er avgjørende, mener Lillefjære. 

Hun har solgt 550 malerier siden hun begynte å male for 11 år siden. Bildene hennes koster fra 600 til 45 000 kroner. 

– Det dyreste bildet sto jeg på knærne og malte i tre måneder. Profesjonelle kunstnere får lønn fra staten. De kan gjøre hva de vil og få betalt for det. Jeg har vært syk i mange år, og det å male beriker tilværelsen min. Det har faktisk reddet meg. Jeg blir veldig provosert av at Hans Georg Andersen, i hans posisjon, kan være så frekk og nedlatende. Jeg oppfatter det som at han snakker på vegne av institusjonene der hans er styreleder og nestleder, og har fått mailer fra folk som er rasende på mine vegne. Jeg har aldri møtt ham personlig, og han har aldri sett bildene mine i virkeligheten, sier Lillefjære. 

Hun har flere ganger sendt inn bilder til Telemarksutstillingen, og én gang til Sørlandsutstillingen. 

– Men jeg kan bare glemme å bli antatt. Som kunstner betyr kontakter alt, mener hun, og understreker samtidig at hun sendte bildene inn til vurdering etter at hun fikk eposten fra galleriet i New York. Hun nøler ikke med å kalle det hun driver med for kunst. 

– Hva skal jeg ellers kalle det? Min definisjon av kunst er symbolet for og resultatet av kreativitet. Bildene mine er ikke smørerier, og jeg har faktisk greie på fargesammensetninger. Jeg lurer på hva som får folk til å irritere seg sånn over at jeg skal stille ut i USA. Er det fordi jeg har vært så mye i media, eller er det irriterende at jeg selger så mye? Det minner meg om janteloven. 

Nyeste kommentarer

04.06 | 21:33

Du har bare så utrolig mye fint)) 😘❤️

06.03 | 20:03

hva blir pris på dette med gicletrykk

30.04 | 21:21

Hei😊 ønsker å bestille kort 5,7,8

20.02 | 07:18

Du lager så mange herlige bilder🤩
Skikkelig glad-farger også🔴🟣🔵🟢🟡🟠🟤

Del denne siden